Viestintä eri konteksteissa
- materiaaleja alakouluun
Ensimmäinen tehtäväpaketti
Toinen tehtäväpaketti

Tehtäväkuvaus: Blogin kirjoittamiseen tutustuminen ja luokan oman blogin kirjoittaminen. Kesto 6-8 oppituntia.
OSA 1: Blogiin tutustuminen
Mikä on blogi? Millaisia asioita blogiin kirjoitetaan? Mitä yhteisiä piirteitä eri blogeista löytyy? Millainen blogi on mielenkiintoinen? Millainen blogi on tekstilajina?
Jakaudutaan 4 oppilaan ryhmiin ja opettaja antaa joka ryhmälle tarkasteltavaksi yhden blogin. Blogeissa olisi hyvä olla mahdollisimman erilaisia teemoja. Apukysymysten avulla etsitään blogin pääpiirteitä ja kootaan ne lopuksi yhteen esimerkiksi miellekartaksi.
Apukysymyksiä:
Mikä on blogin aihe tai teema?
Kuka on blogin kirjoittaja?
Kuinka monta postausta blogista löytyy ja kuinka usein ne on julkaistu?
Onko blogissa käytetty kuvia? Entä kuvatekstejä?
Löytyykö sieltä videoita?
Entä kaavioita tai diagrammeja?
Onko tekstissä käytetty hymiöitä tai muita erikoismerkkejä?
Kuinka pitkä on yksi blogipostaus?
Onko postauksia kommentoitu?
Ovatko kommentit asiallisia? Ovatko kommentit positiivisia vai negatiivisia?
Tämän virittäytymisen jälkeen tutustutaan tarkemmin blogipostauksen rakenteeseen. Minkälainen on mielenkiintoinen otsikko? Miten teksti alkaa? Mikä on sopiva määrä kuvia tai muuta visuaalista materiaalia ja mihin kohtaan tekstiä ne on hyvä sijoittaa? Montako kappaletta tekstissä on? Miten teksti lopetetaan? Laaditaan yhdessä esimerkkiteksti, jonka pohjalta lähdetään kirjoittamaan omia blogitekstejä.
OSA 2: Blogitekstin kirjoittaminen
Opettaja luo valitsemalleen blogialustalle (blogger, blogspot, wix, koulun omat nettisivut ja käytössä olevat palvelut tms.) luokan oman blogin, johon opettajalla on käyttöoikeus. Oppilaat pohtivat pienissä ryhmissä tai pareittain jokaiselle sopivan blogipostauksen aiheen. Aihe voi olla esimerkiksi oma harrastus, lomareissun matkakohde, lemmikkieläin, unelma-ammatti tai muu mielenkiinnon kohde.
Postauksesta tehdään ensin paperille suunnitelma, johon merkitään eri osat (otsikko, kuvat, teksti, kaaviot, kuvateksit, kirjoittajan nimi). Suunnitelmaan kirjoitetaan ranskalaisilla viivoilla lyhyesti, mitä tekstissä kirjoitetaan. Suunnitelmia voidaan työstää ja kommentoida pareittain. Myös opettaja kommentoi suunnitelmaa.
Suunnitelman pohjalta kirjoitetaan tietokoneella varsinainen blogiteksti. Tekstin voi tallentaa ilman julkaisua ja palata taas seuraavalla tunnilla muokkaamaan tekstiä. Kun teksti on valmis, opettaja tarkistaa sen ja julkaisee blogissa.
OSA 3: Luokan blogitekstien kommentointi ja arviointi
Oppilaat kommentoivat pareittain tai pienissä ryhmissä toistensa blogitekstejä blogialustan kommenttikenttään. Oppilaat pohtivat yhdessä, mikä on asiallinen kommentti. Oppilas arvioi oman tekstinsä sanallisesti.
Tehtävän tausta/perusteet: Perusopetuksen opetussuunnitelmassa (2014) mediakasvatus ja monilukutaito ovat osana äidinkielen ja kirjallisuuden opetusta. Opetuksen tulee tähdätä erilaisten mediasisältöjen tulkitsemiseen ja tuottamiseen. Mediakasvatuksessa on myös tärkeää opettaa nettikäyttäytymistä ja arvioida julkaistavaa materiaalia.
Tavoitteet (tunne-, tieto- ja taitotavoitteet): Oppilas oppii laatimaan blogitekstin ja ymmärtää siihen liittyvät hyvän nettikäyttäytymisen mukaiset säännöt. Oppilas tarkastelee erilaisia blogitekstejä ja oppii ymmärtämään monilukutaidon käsitettä erilaisten tekstien, kuvien ja kaavioiden kautta. Oppilas oppii sähköistä viestintää ja vuorovaikutusta blogin avulla.
Arviointi: Oppilas esittelee luokalle oman blogitekstinsä. Oppilaat kommentoivat pareittain tai pienissä ryhmissä toisensa tekstejä blogialustan kommenttikentässä. Opettaja ja oppilas kommentoivat tekstin sanallisesti. Opettaja seuraa tekstin kirjoittamisprosessia ja korjaa kielioppivirheet yhdessä opettajan kanssa. Tietokoneella kirjoittaminen mahdollistaa virheiden korjaamisen ja tekstin muokkaamisen helposti.
Tehtäväkuvaus: QR-koodirata. Kesto 1-3 oppituntia.
OSA 1: Oppilaat jakautuvat 2-4 hengen ryhmiin. Opettaja on vienyt ympäri koulua QR-koodilappuja ja oppilaat kiertävät ryhmänsä kanssa koulua etsimässä niitä. Koodin takaa löytyy erilaisia kysymyksiä, tehtäviä tai ratkaisua vaativia tilanteita, joihin oppilaat pohtivat yhdessä ryhmänsä kanssa vastaukset. Koodin takaa löytyvien tehtävien aiheena on viestintä, vuorovaikutus ja mediakasvatus.
Oppilaat kirjoittavat paperille tai älylaitteeseen ylös tehtävien vastaukset. Tehtävä voi myös toimia kilpailuna, jolloin rastin löytämisestä saa yhden pisteen ja kysymyksen perusteellisesta vastauksesta kolme pistettä. Tällainen pisteytys kannustaa ryhmiä pohtimaan vastausta perusteellisesti, eikä vain keräämään rasteja ilman vastausta. Vaikean kysymyksen kohdalla pelkästä rastin löytämisestä kuitenkin palkitaan yhdellä pisteellä.
Esimerkkitehtäviä:
-
Milla on ladannut nettisivustolle vahingossa sellaisen kuvan itsestään, jota ei haluaisi kenenkään näkevän. Miten Millan tulisi toimia?
-
Luokan whatsapp-ryhmän ulkopuolelle on jätetty muutama luokan oppilas. Kuinka voisit toimia niin, että saisit heidätkin mukaan ryhmään?
-
Laatikaa kauppalista viikonlopun ruokaostoksista, jossa on vähintään kymmenen tuotetta.
-
Olet ottanut itsestäsi ja ystävistäsi selfien. Ennen kuin lähetät kuvan whatsapp-ryhmään tai julkaiset sen netissä, mitä sinun tulee tehdä?
OSA 2: Tehtävien vastaukset käydään yhdessä läpi ja keskustellaan niiden herättämistä ajatuksista koko luokan kesken. Vastausten yhteisen koonnin jälkeen jokainen oppilas kirjoittaa omalle lapulle kolme tärkeää asiaa, sääntöä tai ohjetta, jotka jäivät mieleen. “Mitä jäi mieleen?” -laput palautetaan opettajalle nimen kanssa.
Tällaisenaan toteutettuna harjoitus vaatii älypuhelieen ladattavan, QR-koodeja lukevan sovelluksen. Harjoitus voidaan myös toteuttaa ilman QR-koodeja, jolloin kysymykset voivat olla esimerkiksi piilotettuna kirjekuoriin ympäri koulua.
Tehtävän tausta/perusteet: Perusopetuksen opetussuunnitelman (2014) mukaan oppilaita rohkaistaan rakentavaan ja vastuulliseen vuorovaikutukseen erilaisissa viestintäympäristöissä (POPS, 161). Tämä tehtävä herättää oppilaat pohtimaan erilaisia viestintäkeinoja ja vuorovaikutuksen vastuullisuutta sekä kasvokkain että netissä.
Tavoitteet (tunne-, tieto- ja taitotavoitteet): Oppilaat harjoittelevat vuorovaikutustaitoja ja ryhmätyöskentelytaitoja. Tehtävien sisällöissä tavoitteena on oppia viestintää, vuorovaikutusta ja nettikäyttäytymisen sääntöjä.
Arviointi: Opettaja kiertää oppilasryhmien mukana koulua ja auttaa oppilaita tarvittaessa. Opettaja arvioi oppilaiden ryhmätyöskentelytaitoja ja ryhmien valmiita vastauksia. Opettaja arvioi myös oppilaiden omat “mitä jäi mieleen?” -vastaukset.