top of page
Sivusto on toteutettu osana POM1YSU-kurssin opintoja.
Tekijät:
Anna Kinnunen
Riikka Kurki
Julia Hansson
 

Tekijöiden ajatuksia

 

Suunnittelemissamme tehtävissä ja tehtäväkokonaisuuksissa pyritään ottamaan uuden perusopetuksen opetussuunnitelman ajatukset ja linjaukset viestinnästä huomioon. Samalla tehtäväpaketeista on pyritty tekemään sellaisia, että niitä voi käyttää sellaisinaan opetuksessa. Tehtäviä voi muokata omien tarpeiden mukaan ja myös yhden tehtävän toteuttaminen irrallaan muista on mahdollista. 

”Äidinkielen opetuksen tehtävänä on kehittää oppilaiden kieli-, vuorovaikutus- ja tekstitaitoja”

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014, 161 

OPS2014 ja viestintä

 

Uudessa perusopetuksen opetussuunnitelmassa viestinnällä on tärkeä rooli. Jo laaja-alaisten tavoitteiden kohdalla vuorovaikutus on nostettu ilmaisun rinnalla yhdeksi päämääräksi (2014: 21). Näissä tavoitteissa korostuu vuorovaikutuksen merkitys oppilaalle ja erilaiset tavat viestiä niin symbolien, kuvien kuin muiden keinojen avulla. Äidinkieli ja kirjallisuus saa sisältöaineksensa viestintätieteistä. Myös monilukutaito on huomioitu tässä yhteydessä. Näin ollen myös mahdollisuuksia erilaisten tekstien tulkintaan sekä perinteisissä että monimediaisissa oppimisympäristöissä olisi tarjottava oppilaille.

 

Lisäksi huomionarvoisia viestintään liittyviä ja uudessa opetussuunnitelmassa äidinkielen sisällöissä ja tavoitteissa esillä olevia asioita ovat erilaisissa viestintäympäristöissä kielen käyttäminen ja vuorovaikuttaminen ja oppilaiden saaminen tietoiseksi itsestään viestijöinä. Opetuksen tulee perustua oppilaiden kielellisiin ja kulttuurisiin taitoihin ja kokemuksiin ja tarjota mahdollisuuksia monipuoliseen viestintään, joiden avulla oppilas rakentaa identiteettiään ja itsetuntoaan. Oppilaan viestijäkuva rakentuu viestintäkokemuksista ja muiden antaman palautteen pohjalta. Tavoitteena on aktiivinen ja eettisesti vastuullinen viestijä, jonka käsitys omista viestintätaidoista on samansuuntainen kuin viestintäkumppaneiden käsitys.

 

Alakoulun päättyessä oppilas osaa ilmaista itseään sekä suullisesti että kirjallisesti erilaisissa viestintätilanteissa ja on myös halukas kehittämään näitä taitoja. Keskustelutilanteessa hän osaa käyttää puheenvuoron, muodostaa omia mielipiteitä ja pyrkii oman viestinsä ymmärrettävyyteen ja vastaanottajan saavuttamiseen. Oppilas osaa kuunnella toisten ajatuksia.

 

Lähteet: POPS2014, Norssin OPS ja edu.fi

 

bottom of page