Viestintä eri konteksteissa
- materiaaleja alakouluun
Ensimmäinen tehtäväpaketti
Toinen tehtäväpaketti
Tehtäväkuvaus: Tekstilajien maailma. Kesto 8-10 oppituntia.
OSA 1: Tutustuminen
-
Oppilaat tutustutetaan erilaisten tekstityyppien maailmaan antamalla lyhyitä tekstinäytteitä ja listan, jossa kaikkien haluttujen tekstilajityypien nimet (esimerksiksi runo, ostoslista, tekstiviesti, satu) ovat. Oppilaiden tehtävänä on pienissä ryhmissä tai pareittain lukea tekstinäytteet läpi ja yhdistää jokaiselle tekstityypille oikea otsikko.
-
Tämän jälkeen keskustellaan koko luokan kesken oikeista vastauksista ja miten oppilaat päättelivät tekstin olevan juuri tietyn tekstilajin edustaja. Tässä vaiheessa ei haittaa, vaikka oppilaat eivät tietäisi kaikkia tekstilajeja, tehtävä toimii opettajalle hyvänä esitietojen arviointivälineenä siitä, miten hyvin oppilaat osaavat jo erottaa eri tekstilajeja toisistaan.
-
Oppilailta kysytään, mitä juuri käydyistä tekstilajeista he ovat jo kirjoittaneet tai missä ovat nähneet kyseisiä tekstityyppejä, jolloin tekstilajit tuodaan lähelle oppilaiden arkea ja kokemusmaailmaa.
OSA 2: Tarkempi tutustuminen ja harjoittelu
-
Tekstilajeja voidaan valita rajattu ja haluttu määrä, esimerkiksi lyhyt runo, ostoslista ja tekstiviesti. Näihin tekstilajeihin ja niiden ominaispiirteisiin tutustutaan yksi kerrallaan ja oppilaat pääsevät tuottamaan itse tekstejä.
-
Esimerkiksi oppilaan tulee suunnitella ostoslista omien syntymäpäiviensä tarjoilulle. (tehtävän voi integroida myös toisen kielen kanssa) Ostoslistaa voidaan rajata jollain rahasummalla, jolloin kokonaisuuteen saadaan integroitua myös matematiikkaa.
-
Runotehtävässä runon tekemisen voi yhdistää vuoden juhlien mukaan esimerkiksi isän- tai äitienpäivään, ystävänpäivään, jouluun tai pääsiäiseen. Runon tekemisen voi yhdistää juhlapäivien lisäksi esimerkiksi käsityön tai kuvataiteen sisältöihin. Näin ollen kortti tai muu teos tehtäisiin käsityön tai kuvataiteen tunneilla, johon voidaan liittää runo.
-
Tekstiviestin yhteydessä voidaan keskustella rekisteristä ja siitä, miten vaikka mummolle, kaverille tai presidentille lähetettävä tekstiviesti eroaa toisistaan. Oppilaat voivat esimerkiksi laatia samansisältöisen tekstiviestin, mutta miettiä, mitä tarvitsee muuttaa, kun viestin saajana onkin mummon sijaan presidentti.
-
Tässä osiossa oppilaita voidaan myös pyytää valitsemaan jonkun toisen ostoslistoista sellainen, jonka kanssa mieluiten lähtisi kauppaan. Myös tekstiviestiin liittyvässä tehtävässä oppilaat voivat äänestää, mikä viesti olisi hauskin tai asiallisin lähettää presidentille.
OSA 3: Soveltaminen
-
Tämä soveltava tehtävä noudattelee löyhästi aarteenetsinnän ideaa. Oppilaat tekevät vihjeitä toisille oppilaille eri tekstilajeja käyttäen. Tehtävän voi toteuttaa esimerkiksi pareittain niin, että molemmat pareista tekevät toisilleen sovitun määrän vihjeitä. Jokaiseen vihjeeseen sisältyy kysymys tai arvoitus, johon oppilaan pitää vastata oikein saadakseen seuraavan vihjeen. Esimerkiksi ostoslistavihjeen lopussa voisi olla kysymys “mikä ostoslistan hedelmistä on pienin”, johon vihjettä lukevan oppilaan tulee vastata oikein. Rajoitteena on, että jokaisessa vihjeessä tulee käyttää eri tekstilajia.
Tehtävän tausta/perusteet: Uudessa perusopetuksen opetussuunnitelmassa (2014, 159) 3.-6. luokan äidinkielen ja kirjallisuuden opetuksessa keskeistä on kielen käyttö erilaisissa tilanteissa. Tällöin vahvistetaan oppilaiden kielitietoisuutta sekä monilukutaidon kehittymistä. Monilukutaito onkin tärkeä osa viestintää ja OPSissa (2014, 22) sen mainitaan olevan tekstien tulkintaa ja tuottamista, joiden avulla kuva erilaisista viestinnän muodoista laajenee. Näin ollen tämän tehtäväkokonaisuuden keskeisenä elementtinä on erilaisten tekstityyppien tunnistaminen ja tuottaminen. uudessa opetussuunnitelmassa (OPS 2014) integraatio ja laaja-alaiset oppimiskokonaisuudet ovat suuremmassa roolissa kuin mitä aiemmin, joten tehtävät tarjoavat joitakin yhdistelymahdollisuuksia myös muihin aineisiin.
Tavoitteet (tunne-, tieto- ja taitotavoitteet): Tavoitteena on oppia tunnistamaan ja tuottamaan erilaisia tekstityyppejä. Samalla tavoitteena on oppia viestimään tekstityypin vaatimalla tavalla ottaen huomioon muodollisen ja epämuodollisen kirjoittamisen piirteitä. Oppilaiden tunnetaitoja tulee harjoiteltua tehtävissä, sillä jokaisella tekstilajilla on omat käytäntönsä itseilmaisun suhteen osan ollessa vapaampia, kun taas toiset ovat hieman rajoitetumpia. Rekisteri ja tekstilajin kohde vaikuttavat myös tähän. Lisäksi toisten töitä arvioidessa oppilaat pääsevät kertomaan, miksi joku tekstiviesti on heidän mielestään hauska ja näin sanallistamaan tunteitaan.
Arviointi: Alussa oppilaiden ennakkotietoja ja -taitoja arvioidaan tekstilajien tutustumistehtävässä. Oppilaiden kehittymistä on myös mahdollista tarkkailla, sillä samoja tekstilajeja harjoitellaan tämän jälkeen tarkemmin ja lopuksi niitä myös sovelletaan uudessa kontekstissa. Oppilaat pääsevät myös arvioimaan toisten töitä (mikä tekstiviesti presidentille on hauskin tai asiallisin).
Tehtäväkuvaus: Kuvallinen viestintä ja kuvatulkinta. Kesto 4-6 oppituntia.
OSA 1: Virittelytehtävä: Mistä kuva kertoo?
-
Oppilaiden kanssa kerrataan mikä uutinen on ja mistä uutinen koostuu. Yhtenä osa-alueena uutisissa on hyvin usein jokin kuva. Tässä virittelytehtävässä opettaja näyttää jonkin ennalta valitun kuvan (mieluiten uutis- tai muu lehtikuva) ja pyytää oppilaita valitsemaan, mikä uutisotsikoista sopisi parhaiten kuvaan.Oppilaiden tulee myös perustella, miksi kyseinen otsikko sopii kuviin muita paremmin. Tämän jälkeen oppilaat joutuvat keksimään itse ilman apuotsikoita, millainen uutisotsikko opettajan näyttämään kuvaan sopisi.
-
Seuraavassa vaiheessa oppilaille annetaan uutisjuttu, johon heidän tulee itse tehdä kuva. Oppilaiden kanssa voidaan keskustella ennen kuvan tekemistä, millainen kuva uutisjuttuihin kannattaa valita ja millainen kuva olisi lukijan kannalta parhain. Oppilaiden tekemiä kuvia verrataan keskenään niiden aihevalintojen pohjalta ja samalla tutkitaan miten erilaisia kuvia oppilaat tuottivat uutistekstin pohjalta.Tähän tehtävään voi integroida aihekokonaisuuksia kuvataiteen puolelta keskittyen tarkemmin johonkin tekniikkaan kuvien tekemisessä.
OSA 2: Tarina kuvan takana
-
Jokainen oppilas tuo lehdestä tai netistä löytämänsä kuvan mukaansa tunnille. Kuvan täytyy liittyä johonkin uutiseen tai muuhun artikkeliin, eli olla osana jonkun jutun kuvitusta. Kuvat laitetaan kaikkien näkyville ja oppilaat jaetaan pieniin ryhmiin. Kuvia käydään läpi yksitellen ja jokaisen ryhmän tehtävänä on keskustella mitä kuvassa on, millaisessa tilanteessa kuva on otettu, mitä kuvassa olevat henkilöt mahdollisesti ajattelevat ja millaiseen juttuun kuva alunperin mahdollisesti liittyy. Kuvan pohjalta voidaan myös keskustella millaisia tunteita se herättää.
-
Seuraavaksi otetaan uusi kokonaan uusi kuva käsittelyyn. Tässä tehtävässä opettaja asettaa näytille kaikille yhteisen kuvan, josta jokainen oppilas kirjoittaa ylös oman kuvatulkintansa paperille. Tulkinnan valmistuttua (esimerkiksi edellämainittujen kysymyksiin vastaamisen jälkeen) oppilaat vaihtavat kuvatulkintalappua toisen oppilaan kanssa. Tämän jälkeen tulkintoja voidaan vertailla ja miettiä, mitä samoja asioita pari on ajatellut ja missä kohdin tulkinnat eroavat toisistaan.
Tehtävän tausta/perusteet: Uuden perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa (2014, 21) viestintä kuvataan laajana käsitteenä, jonka yhtenä osa-alueena on muun muassa visuaalisen ilmaisun käyttö. Samaten monilukutaitoon (2014, 22) liittyy kuvallisten viestien tulkinta. Tehtäväkokonaisuudessa yhdistetään myös elementtejä kuvataidosta ja mediakasvatuksesta, jolloin opetusuunnitelman (2014) tavoite integraatiosta ja laaja-alaisesta oppimisesta toteutuu myös.
Tavoitteet (tunne-, tieto- ja taitotavoitteet): Koska kuviin liittyy tulkintaa, harjoitetaan tässä tehtäväkokonaisuudessa myös jonkin verran oppilaiden tunnetaitoja. Erityisesti keskitytään siihen, että oppilaat pystyvät eläytymään toisten kokemismaailmaan ja sanallistamaan omia tunteitaan. Muina tavoitteina on uutisen rakentumisen ymmärtäminen ja kuvien tulkintatyökaluihin tutustuminen ja käytttäminen. Tavoitteena on, että oppilas oppii käyttämään kuvallisen viestinnän välineitä ja ymmärtämään todellisen ja kuvitteellisen maailman eroja.
Arviointi: Oppilailta vaaditaan aktiivista osallistumista kaikissa tehtäväkokonaisuuksien vaiheissa, joten arviointiin tarjotaan jatkuvasti mahdollisuuksia. Jos suullinen tuottaminen ja aktiivinen osallistuminen eivät riitä opettajalle, tehtävistä voi myös teettää kirjalliset versiot arvioinnin tueksi.